Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Indyk po meksykańsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet z piersi indyka 100 dekagramów
pomidor 1 sztuk
kukurydza 1 sztuk
papryka czerwona 2 sztuk
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
oregano 1 łyżek deserowych
chili 1 łyżek deserowych
kolendra 1 łyżek deserowych
sól według uznania

Wykonanie:

Opłukać i osuszyć filety, pokroić na dość duże, podłużne kawałki. Posolić, mocno zrumienić na dużej patelni na połowie tłuszczu. Dokładnie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w cienkie paski (jeśli chcemy, aby danie było jeszcze pikantniejsze w smaku, możemy oprócz słodkiej papryki dodać do niego papryczkę chili). Osączyć na sitku kukurydzę. Zdjąć usmażone mięso z patelni, rozgrzać resztę tłuszczu. Wrzucić paprykę, lekko podsmażyć. Ponownie włożyć kawałki mięsa na patelnię. Wrzucić kukurydzę, smażyć składniki jeszcze kilka minut. Dodać rozdrobnione, osączone z zalewy pomidory. Doprawić do smaku suszonymi ziołami: oregano, chili oraz kolendrą. Krótko zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem jeszcze raz doprawić do smaku.

Uwagi:

puszka pomidorów bez skórki w zalewie (lub surowych bez skórki), puszka kukurydzy


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Julia

Data: 2010-11-07

Mniam. Bardzo apetycznie brzmi.

Autor: Grzegorz

Data: 2009-12-10

Bardzo fajny przepis:) Dodałem więcej mięsa i puszkę czerwonej fasoli. Podane z ryżem wręcz wodzi na pokuszenie :D

Autor: ibeata

Data: 2008-12-11

bardzo debre polecam , kuchnia meksykańska jest świetna

Autor: Agusia

Data: 2007-08-17

przy malutkiej Patuni nie sposób spędzić więcej niż godzinke pichcząc a dzięki tej potrawie urozmaiciłam nasz cotygodniowy jadłospis. Gorąco polecam!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER