Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Guacamole

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 10 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
awokado 2 sztuk
czosnek 6 ząbki
sok z cytryny 4 sztuk
musztarda 1 łyżek deserowych
oliwa z oliwek 1 łyżek deserowych
pomidor 2 sztuk
bazylia 1 pęczek
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Przepołowić awokado, usunąć pestki i łyżeczką wyjąć miąższ. Przetrzeć przez sitko. Obrać ząbek czosnku, przecisnąć przez praskę i połączyć z sokiem z cytryny, olejem i cukrem. Tę mieszankę dołączyć do puree z awokado, ażeby nie zmieniło swojej barwy. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, a miąższ pokroić w małą kostkę. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody, liście oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Puree z awokado doprawić solą i pieprzem, dodać kostki pomidora i posiekaną bazylię.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: alex

Data: 2011-04-20

Bazylie nalezy zastapic cilantro, a cytryne - lime, dobrze jest dodac ostrej papryki.

Autor: kazt

Data: 2010-03-28

Prawdziwe meksykańskie Guakamole to tylko 4 składniki: avokado, limonka, sól, halapeno ;)

Autor: olo

Data: 2008-09-03

Ładne i dobre

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER