Użytkowników online: 17
kulinaria
« Powrót  

Wołowina w sosie sojowym sukiyaki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
polędwica wołowa 1 sztuk
por 3 sztuk
pieczarka 0.25 kilogramów
kapusta pekińska 0.5 sztuk
konina według uznania
makaron shirataki 0.25 kilogramów
jajko 4 sztuk
łój wołowy według uznania
shoyu 0.5 szklanek
deshi 1 szklanek
cukier 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

1. Częściowo zamrożone mięso pokrajać na bardzo cienkie poziome płaty. 2. Połączyć składniki sosu, wlać do dzbanka, postawić na stole obok 4 miseczek zawierających całe żółtka. 3. Większą, głęboką patelnię umieścić na przenośnej płytce gazowej lub elektrycznej, postawić na lub obok nakrytego stołu. 4. Wyłożyć wołowinę, jarzyny, twaróg i makaron na duży półmisek, postawić przy patelni. 5. Mocno rozgrzaną patelnię, smarować nabitym na widelec kawałkiem łoju. 6. Włożyć 1/4 mięsa, lekko obsmażyć, aż straci czerwony kolor. 7. Do 1/4 sosu, dodać trochę makaronu, jarzyn i twarogu, dusić przez 3 min. (jarzyny muszą być chrupkie): 8. Każdy biesiadnik wybiera sobie kawałki mięsa, jarzyny, ser i makaron, zanurza przed jedzeniem w miseczce z żółtkiem. 9. Pozostałe składniki smażyć stopniowo w miarę ubywania potrawy. Proporcje dla 6-8 osób

Uwagi:

pory pokrajane w ukośne paski, małe pieczarki, kapusta pekińska podzielonej na cząstki, 2 kawałki świeżego tofu (twaróg sojowy) osączonego, pokrajanego w dużą kostkę, makaron shirataki lub chiński wermiszel ugotowany bez soli, wypłukany, osączony

Sos: 1/2 szklanki shoyu (japoński sos sojowy) 1 szklanka deshi (japoński wywar) 4 łyżki cukru


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER