Użytkowników online: 17
kulinaria
« Powrót  

Wołowina w galarecie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 170 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
karkówka 75 dekagramów
olej 2 łyżek stołowych
ząbek czosnku 2 sztuk
imbir 2 łyżek deserowych
dymka 2 sztuk
anyż gwiazdkowaty 1 sztuk
anyż 0.5 łyżek deserowych
pieprz syczuański 1 łyżek deserowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
woda 0.25 szklanek
brandy 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
sos sojowy 0.25 szklanek
wywar 2 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.25 szklanek

Wykonanie:

Usunąć tłuszcz z mięsa. Garnek napełnić do połowy wodą, doprowadzić do zagotowania. Mięso obrumienić w łyżce rozgrzanego oleju na patelni, włożyć do gotującej wody, trzymać na dużym ogniu przez 2 min. Wyjąć, opłukać. Czysty garnek postawić na dużym gazie, wlać łyżkę oleju, wsypać czosnek, cebulę dymkę i imbir, mieszając smażyć minutę. Zamieszać składniki sosu do duszenia, wlać sos do garnka, zagotować, włożyć mięso dolewając wody, aby przykryła wołowinę. Anyż i pieprz zawinąć w gazę, dodać do mięsa, gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości około 2 1/2 godz. Wyjąć mięso, wystudzić. Rozdzielić wzdłuż włókien, pokrajać w 1 1/2 cm kawałeczki, włożyć do blachy wysmarowanej olejem. Usunąć zawiniątko z przyprawami, sos przecedzić, zebrać tłuszcz z wierzchu, gotować na dużym ogniu aż pozostanie 1 1/2 szklanki płynu (lub dolać wody; gdyby było go za mało). Tymczasem żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 5 min, dodać do gotującego się sosu, mieszać aż żelatyna połączy się z płynem. Wlać alkohol i olej sezamowy, zamieszać, zagotować. Wlać do blachy z mięsem, wystudzić, wstawię do lodówki na noc. Podawać galaretkę pokrajaną w 1 1/2 cm plastry. Proporcje: na 12-15 porcji

Uwagi:

Karkówka wołowa bez kości, roztarte ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki anyżu lub 1/4 łyżeczki kopru włoskiego, pieprz syczuański lub rozgnieciony pieprz, brandy winiak lub czysta wódka,

Sos do duszenia: 1/4 szklanki sosu sojowego 2 szklanki wywaru I lub wody 2 łyżki cukru 1/4 szklanki wytrawnego białego wina lub czystej wódki


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER