Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Wołowina duszona w winie barolo

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 220 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wołowina 800 gramów
słonina 20 gramów
masło 20 gramów
mąka 10 gramów
marchew 1 sztuk
seler naciowy 1 sztuk
ząbek czosnku 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
liście laurowe 1 sztuk
rozmaryn według uznania
szałwia według uznania
wino czerwone barolo 0.5 litrów
oliwa z oliwek 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
gorczyca 2 sztuk

Wykonanie:

Zioła i czosnek posiekać, seler i marchew drobno pokroić. Pokrojoną cebulę podsmażyć w rondlu na oliwie i maśle. Wołowinę naszpikować słoniną i goździkami, obtoczyć w mące i włożyć do rondla z podsmażoną cebulą. Posypać posiekanymi ziołami, czosnkiem i pokrojonymi jarzynami. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze zrumienioną wołowinę wyjąć z rondla, a sos odtłuścić szczyptą mąki i kieliszkiem wina, i pozostawić na ogniu do odparowania. Potem ponownie włożyć mięso, polać resztą wina i dusić 3,1/2 godziny, podlewając wodą lub rosołem. Podawać mięso gorące, pokrojone w plastry, z sosem sporządzonym z przecedzonego i zagęszczonego wywaru z mięsa.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER