Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Sukiyaki po polsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
zrazówka 0.5 kilogramów
olej jadalny 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
pieczarka 1 szklanek
seler łodyga 2 sztuk
szpinak 0.25 kilogramów
dymka 2 sztuk
makaron 0.25 sztuk
rosół 0.7 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

1. Mięso pokrajać w paski. 2. Wszystkie składniki oprócz makaronu, ułożyć na talerzu. 3. W małym naczyniu rozmieszać rosół lub wodę z maggi i cukrem. 4. Mięso zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. 5. Do mięsa wiać połowę przygotowanego, sosu. 6. Na tej, samej patelni dusić obok wołowiny cebulę i seler – na małym ogniu przez 3 min., mieszając dwa razy. 7. Wlać pozostały sos, dodać pieczarki i szpinak, dusić przez 3 min. Zamieszać 2-3 razy. 8. Dodać dymkę lub szczypiorek, i wymieszane wszystkie produkty dusić przez minutę. 9. Na gorący półmisek wyłożyć mięso z jarzynami obok i ugotowanego makaronu. 10. Podawać natychmiast. Proporcje dla 4-5 osób

Uwagi:

lekko zamrożona zrazówka lub polędwica,  małe cebule pokrajane w cienkie plasterki, pieczarki pokrojone w paski, młode jasne łodygi selera, szpinak pokrojony w szerokie paski, dymki pokrojone w paski lub szczypiorek, 1/4 pęczki ugotowanego makaronu "nitki"

Sos: 3/4 szklanki rosołu lub wody i 2 łyżki przyprawy maggi, 2 łyżki cukru


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER