Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Srebrny dolar

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
boczek wędzony 4 dekagramów
cebula 1 sztuk
wołowina mielona 35 dekagramów
żółtko 1 sztuk
mąka ziemniaczana według uznania
olej 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 2 łyżek stołowych
białko 1 sztuk
cukier 1.5 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
wywar 0.5 szklanek
sos ostrygowy 2 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Boczek lub słoninę pokrajać w cienkie plasterki, następnie w paseczki. Cebulę przeciąć wzdłuż na pół, każdą połówkę pokrajać w 1/4 cm plasterki, rozdzielić na paski. Odstawić dłuższe kawałki, krótsze posiekać. Boczek lub słoninę włożyć na patelnię, smażyć do puszczenia tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, trzymać na ogniu aż cebula stanie się szklista. Zestawić z gazu, wystudzić. Mięso wymieszać z przyprawami, dokładnie wyrobić ręką około minuty, dodać boczek lub słoninę z cebulą, wyrabiać aż powstanie jednolita masa (około minuty). Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Wołowinę podzielić na 8 równych porcji, uformować kulki, rozpłaszczyć aby miały wielkość dolara (pięciozłotówki). Zanurzyć w roztrzepanym żółtku, obtoczyć w mące ziemniaczanej, odstawić. Wymieszać sos przyprawowy. Patelnię mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać olej, rozprowadzić po dnie patelni, kłaść kotleciki na gorący tłuszcz, smażyć do zrumienienia z obu stron. Cienkim strumieniem wlać 2 łyżki alkoholu, smażyć do wyparowania, przełożyć kotleciki na gorący półmisek. Paski cebuli wsypać do patelni, smażyć aż stanie się szklista, często mieszać, ułożyć wokół kotlecików. Zamieszać sos przyprawowy, wlać do patelni, w której smażono mięso i cebulę, mieszając zagotować, polać "srebrne dolary", podawać. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem i warzywami

Uwagi:

wędzony boczek lub surowa słonina, wino lub wódka

Przyprawy: 1 białko 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu sojowego szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta pieprzu

Sos przyprawowy: 1/2 szklanki wywaru l lub rosołu z kury 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu ostrygowego lub sojowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oleju sezamowe


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER