Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Pieczeń rzymska. ( klops )

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso mielone 300 gramów
bułka czerstwa 2 sztuk
mleko 3 łyżek stołowych
białko 1 sztuk
pieczarka 200 gramów
jajko na twardo 2 sztuk
śmietana 1 szklanek
cebula 1 sztuk
bulion 2 szklanek
sok z cytryny 1 sztuk
pieprz biały 0.5 łyżek deserowych
pieprz czarny 0.5 łyżek deserowych
sól według uznania
papryka ostra 1 łyżek deserowych
olej 5 łyżek stołowych

Wykonanie:

Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zmielone mięso wymieszać z odciśniętymi bułkami, cebulą, białkiem, przyprawami i mlekiem. Jajka obrać. Obłożyć je mięsną masą i uformować podłużny klops. Wyłożyć na brytfankę z olejem. Piec ok. 60-70 minut w nagrzanym do temp. 220 st. C piekarniku. Co pewien czas polewać mięso gorącym bulionem. Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Klops wyjąć z piekarnika. Sos z pieczeni przelać do garnka i przez 5 minut gotować w nim pieczarki. Dodać śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz. Pieczeń pokroić w niezbyt grube plastry. Podawać z ziemniakami, sosem, zieloną sałatą i pomidorami.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER