Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Cielęcina z pieczarkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
górka cielęca 35 dekagramów
pieczarka 25 gramów
rosół wołowy 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 0.25 łyżek deserowych
olej 2 szklanek
cebula 2 sztuk
wino białe wytrawne 3 łyżek stołowych
sól 0.5 łyżek deserowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
białko 1 sztuk
sos sojowy 1 łyżek stołowych
maggi 1 łyżek deserowych
woda 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
cukier 0.5 łyżek deserowych

Wykonanie:

Mięso obrać z błony, pokrajać w poprzek włókien na 1/4 cm plasterki. Wymieszać składniki przypraw, dodać mięso, wymieszać drewnianą łyżką, wstawić do lodówki na 30 minut. Oczyszczone pieczarki pokrajać w plasterki o tej samej grubości co mięso. Olej wlać do rondla, postawić na dużym gazie. Odczekać 3 minuty, sprawdzić temperaturę. Wsypać pieczarki, mieszając szybkimi ruchami smażyć 10 sek. Wybrać łyżką cedzakową lub metalowym sitkiem, osączyć z oleju. Rosół wymieszać z mąką ziemniaczaną. Olej podgrzać przez minutę na dużym płomieniu, włożyć mięso. Mocno mieszając smażyć 30 sek, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Wlać olej, w którym smażono mięso na gorącą patelnię, rozgrzać, zlać do garnka zostawiając łyżkę oleju na patelni. Olej rozgrzać na dużym ogniu, wsypać cebulę, mieszając smażyć 25 sek, dodać mięso, wlać alkohol cienkim strumieniem przy boku patelni, wsypać grzyby, osolić, mieszając smażyć do wyparowania alkoholu. (Czynności muszą być wykonywane z dużą szybkością). Przesunąć składniki na bok patelni, wlać pośrodku rosół wymieszany z mąką ziemniaczaną, mieszając podgrzewać do zgęstnienia, wymieszać z mięsem, pokropić olejem sezamowym, zamieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - ze smażonymi warzywami

Uwagi:

Górka cielęca bez kości i tłuszczu (mięso kotletowe),cebula pokrojona w cienkie plasterki Przyprawy: 1 białko 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka maggi 1 łyżeczka wody 1 łyżka białego wytrawnego wina lub czystej wódki szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER