Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Pasztet

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 130 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 5 dekagramów
mąka 1.5 łyżek stołowych
śmietana 0.5 szklanek
mleko 0.5 szklanek
wątroba wieprzowa 50 dekagramów
słonina 60 dekagramów
cebula 1 sztuk
jajko 2 sztuk
filet anchois 3 sztuk
sól 1 łyżek stołowych
pieprz biały 1 łyżek deserowych
goździk zielony 0.5 łyżek deserowych

Wykonanie:

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć, aż nabierze ciemnozłotego koloru, rozprowadzić mlekiem oraz śmietaną i gotować- mieszając - aż utworzy się gęsty sos. Wątrobę, nie rozdrobnioną połowę słoniny, cebulę i anchois przepuścić 2 razy przez maszynkę albo zmiksować. Dodać żółtka, przyprawy i sól. Z tą masą wymieszać białka ubite na sztywną pianę. Duży kawałek folii aluminiowe; lub rondel wyłożyć plastrami słoniny, ułożyć masę pasztetową, przykryć plastrami słoniny, zawinąć folię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1,1/2 godz. w temperaturze 200C.

Uwagi:

słonina - połowę pokrajać w cienkie plastry


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER