Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Móżdżek po chińsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
móżdżek wieprzowy 0.5 kilogramów
ocet 2 łyżek stołowych
woda 4 szklanek
sól 0.5 łyżek deserowych
imbir 0.5 łyżek deserowych
wódka 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania

Wykonanie:

Móżdżek moczyć w czystej zimnej wodzie 2 godz., zmieniając wodę co 30 min. Osączyć, zalać zakwaszoną wodą, moczyć dalszą godzinę. Ostrożnie usunąć błonkę z mózgu, odkroić białe zgrubienie, przełożyć do miski z zimną wodą, delikatnie wypłukać, osączyć, włożyć do żaroodpornej miski, odstawić na 30 minut, zalać wodą. Wymieszać składniki przypraw, polać móżdżek. Gotować na parze na dużym ogniu przez 15 min. Ostrożnie wyjąć miskę z móżdżkiem, pozostawić w sosie własnym do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Osączyć. Móżdżek rozłożyć na czystej ściereczce do obsuszenia. Stosować w przepisach: "Móżdżek smażony w ruchu" lub "Móżdżek duszony w brunatnym sosie" lub pozostawić w sosie, wstawić do lodówki aż do czasu przyrządzenia.

Uwagi:

Móżdżkek wieprzowy lub cielęcy, ocet 10% wymieszany z 4 szklankami wody, wódka lub wytrawne białe wino


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER