Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Boczek pieczony

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
boczek 1 kilogramów
sól 0.5 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
Cynamon 0.5 łyżek deserowych
goździk 1 sztuk
sos sojowy 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

1. Skórę boczku naciąć wzdłuż, w odstępach 2 cm. 2. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć boczek, odstawić na 6 godz. lub na noc. 3. Mięso wyłożyć na brytfannę skór do góry, podlać 3-4 łyżkami wody; piec przez 15 min. w mocno nagrzanym pierniku (260oC): 4. Zmniejszyć płomień (60o C), piec Przez 40 min., podlewać wodą (2 łyżki). 5. Oddzielić skórę i pokrajać w małą kostkę; mięso pokrajać w plasterki. 6. Podawać ze smażonymi jarzynami - (patrz: potrawy z jarzyn) lub smażonym ryżem i ogórkiem konserwowym. Proporcje dla 5-6 osób

Uwagi:

Boczek surowy, cukier lub miód, czosnek roztarty, 1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER