Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Boczek pieczony z czosnkiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 95 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sos sojowy 1.5 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
sól 3.5 łyżek deserowych
imbir 1.5 łyżek deserowych
boczek 1 kilogramów

Wykonanie:

Skórę naciąć w kratkę w odstępach 2 1/2 cm. Czosnek rozetrzeć z solą i imbirem, natrzeć mięso. Odstawię na 2 godz., a jeszcze lepiej na noc. Wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, włożyć boczek i gotować przez 5 min, wyjąć, odcedzić, osączyć. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Ruszt piekarnika posmarować olejem, mięso ułożyć na ruszcie skórą do dołu, piec 35-45 min, zmniejszyć temperaturę do 180 °C. Mięso wyjąć, obrócić, posmarować miodem połączonym z sosem sojowym, wstawić do piekarnika i piec 45 min. Skórka musi być chrupiąca i ładnie zrumieniona. Pokrajać w kawałki "na ząbek". Podawać z sosem sojowym. Proporcje: dla 6 osób - z ryżem lub bułką na parze, z potrawą z warzyw i zupą

Uwagi:

Boczek surowy ze skórą, czosnek rozetrzeć


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER