Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Boczek gotowany i duszony

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
chili 0.5 łyżek deserowych
ketchup 1 łyżek stołowych
miód 3 łyżek stołowych
wódka 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
olej 3.5 łyżek stołowych
por 1 sztuk
papryka 1 sztuk
dymka 2 sztuk
imbir 2 łyżek deserowych
woda 2 szklanek
boczek 0.5 kilogramów

Wykonanie:

Boczek włożyć do małego garnka, dodać imbir, cebulki, zalać 2 szklankami wody, gotować na małym ogniu 40 min. Mięso wyjąć, płukać zimną wodą, aż stanie się zimne. Wstawić do lodówki na 1-2 godz. Pokrajać w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3-6 cm. Z papryki usunąć nasiona i zgrubienia, a następnie pokrajać ją w 2 1/2 - 3 cm kawałki. Białą część pora pokrajać ukośnie w 2 1/2 cm kawałki, rozdzielić na obrączki. Wymieszać składniki sosu. 3 łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek, mieszając smażyć 10 sek, włożyć plasterki boczku, mieszając smażyć minutę. Wlać sos, mieszając dusić minutę, wlać wódkę, mieszając dusić 30 sek. Mięso przesunąć na bok patelni, wlać 2 łyżeczki oleju na środek, wsypać paprykę i pory, mieszając smażyć 30 sek, wymieszać z mięsem. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób, kiedy podajemy inne potrawy

Uwagi:

Por i paprykę można przesmażyć na 2 łyżeczkach oleju, po czym przełożyć na talerzyk. Dalej postępować z boczkiem jak wyżej, dodać warzywa przed wlaniem alkoholu.

Chudy surowy boczek, por tylko biała część, roztarty ząbek czosnku

Sos: 3 łyżki miodu 1 łyżka ostrego keczupu 1/4 - 1/2 łyżeczki przyprawy chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Kroaga

Data: 2006-10-31

Czy są jakieś przepisy chińskie gotowane lub duszone, dla osób z problemami żołądkowymi?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER