Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Curry z zająca lub królika

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
zając 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
jagody jałowca 4 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
kminek 0.25 łyżek deserowych
cebula 1 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
imbir 0.5 łyżek deserowych
pieprz czarny 0,5 łyżek deserowych
chili 0.25 łyżek deserowych
papryka 0.25 łyżek deserowych
Cynamon 0.25 łyżek deserowych
sól 0.5 łyżek deserowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

1. Na czystą gorącą patelnię wyłożyć jagody jałowca, listki laurowe, i kminek, podgrzewać, mieszając przez 60 sek., uważając aby się nie przypaliły: Ostudzić i zmiksować, odstawić. 2. Do rondla z rozgrzanym masłem lub olejem włożyć cebulę, smażyć aż się zrumieni, kilkakrotnie mieszając. 3. Podzielone na kawałki mięso zająca lub królika włożyć do rondla z cebulą i smażyć na małym ogniu przez 5 min., mieszając kilka razy. 4. Dodać zmielone przyprawy i smażyć przez 30 sek. 5. Wsypać imbir, pieprz, chlli, paprykę i cynamon, skropić wodą (2-3 łyżki), zamieszać i smażyć, aż woda wyparuje. 6. Wlać tyle wody, aby ledwo przykrywała mięso, posolić. 7. Dodać łyżkę zielonej pietruszki i gotować aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolać 3-4 łyżki wody). 8. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić na kilka godzin. Nie jest to konieczne, ale wtedy mięso będzie bardziej pikantne. Przed podaniem podgrzać, nie wolno zagotować. 9. Doprawić solą, wyłożyć na gorący półmisek, posypać pozostałą zieloną ; pietruszką. 10. Oddzielnie podawać ryż ugotowany na sypko i sałatkę ż ogórków RAITĘ Proporcja dla 3-4 osób

Uwagi:

czosnek posiekać, zając lub królik, liście laurowe pokruszone, jagody jałowca niekoniecznie, cebulę posiekać, masło lub olej jadalny, natka pietruszki posiekana


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ajla

Data: 2006-11-02

fakt, podobny do kminku tylko z wyglądu i raczej nie da się zastąpić. Ziarna są o wiele bardziej aromatyczne od ziaren kminku i dają inny efekt smakowy. Chociaż nie wiadomo jakim smakiem kierowano się tworząc ten przepis:))) kuchnia nie jest miejscem na matematyczna dokładnosc:)

Autor: mb

Data: 2006-11-02

jeśli to ma być potrawa indyjska to prędzej kmin rzymski (kumin) a nie kminek

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER