Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Kurczę po myśliwsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
słonina 10 dekagramów
boczek wędzony 20 dekagramów
cebula 2 sztuk
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana 0.5 szklanek
jałowiec ziarna 20 sztuk
ziele angielskie 6 sztuk
liście laurowe 1 sztuk
sól według uznania
kwasek cytrynowy według uznania
natka pietruszki według uznania

Wykonanie:

Sprawione kurczę natrzeć zmielonym jałowcem i solą, pozostawić na kilka godzin w zimnie. Przygotowane kurczę naszpikować pokrojoną w paski słoniną, włożyć do szybkowaru, dodać drobno pokrojony boczek, oczyszczoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać wino, podlać jeszcze wodą (około 1 szklanki), zamknąć szybkowar i dusić 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie kurczę wyjąć, pociąć na porcje. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać zmieszaną z mąką śmietanę, doprawić solą, kwaskiem cytrynowym i zagotować. Podawać kurczę na gorąco, polane sosem i posypane natką pietruszki, z kartoflami, kaszą lub kluskami.

Uwagi:

Boczek wędzony gotowany, wino zastępczo może być tyleż wody z octem winnym, zmielone ziarna jałowca, natkę pietruszki posiekać


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER