Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Kurczaki pieczone z jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 9
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 3 sztuk
jabłka 75 dekagramów
wino białe wytrawne 1 szklanek
smalec 10 dekagramów
oliwa 6 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
Cynamon według uznania
papryka ostra według uznania
natka pietruszki według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Kurczaki podzielić na połówki, umyć, osuszyć, natrzeć solą. Smalec zetrzeć ze szczyptą cynamonu i 1/2 łyżeczki ostrej papryki, wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem i nacią pietruszki. Uzyskaną masą posmarować kurczaki po obu stronach. Połówki kurczaka ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, skropić z wierzchu oliwą i wstawić piekarnika (175 o C). Piec, często polewając wytopionym tłuszczem i sosem, obracając parokrotnie na obie strony. Gdy mięso będzie prawie miękkie, włożyć do naczynia jabłka (bez skórki i podzielone na ćwiartki). Gdy jabłka będą już uduszone, wyjąć danie z piekarnika i polać szklanką wina, a następnie wstawić jeszcze na 1 min. do pieca. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Uwagi:

3 niewielkie kurczaki


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER