Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Kurczak ze śliwkami i miodem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
szafran według uznania
Cynamon według uznania
cebula 1 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
śliwka 0.25 kilogramów
cynamon mielony 1 łyżek deserowych
miód 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

1. Kawałki kurczaka włożyć do garnka. Wlać tyle wody, aby wszystko przykryła. Dodać sól, pieprz, kawałek cynamonu, szafran, cebulę i masło. 2. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez godzinę. 3. Przełożyć kawałki kurczaka na talerz, odstawić. Wyjąć cynamon. 4. Do wywaru dodać śliwki i gotować na małym ogniu przez 15 min., wybrać pestki. 5. Dodać cynamon w proszku, miód i dusić bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. 6. Kurczaka podgrzać w sosie. 7. Wyłożyć kawałki kurczaka na gorący półmisek, polać sosem. 8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą w sosie winegret. Proporcje dla 4-6 osób

Uwagi:

Kuchnia Marokańska

kurczak podzielony na porcje, szafran dowolnie,  2 cm  cynamonu (dowolnie), cebula posiekana


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER