Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Kurczak w imbirowym sosie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 1.5 kilogramów
olej sezamowy 4 łyżek deserowych
olej 3 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
wódka 2 łyżek stołowych
dymka 1 sztuk
kolendra według uznania
imbir 1 łyżek deserowych
woda 2 łyżek deserowych
soczewica 2 łyżek deserowych
sos spod kurczaka 1 szklanek
wywar według uznania
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek deserowych
sos ostrygowy 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Opłukanego kurczaka osuszyć, włożyć do miski (o takich rozmiarach, aby kurczak wypełniał naczynie), dodać składniki marynaty, starannie natrzeć kurczaka, odstawić na 2 godz. lub wstawić do lodówki na noc. Obracać kilkakrotnie podczas marynowania. Kurczaka gotować w misce na parze przez 30 min. Udko nakłuć wykałaczką; gdy ukaże się różowy płyn, gotować jeszcze przez 5-8 min. Kurczaka przełożyć na talerz, posmarować 2 łyżkami oleju sezamowego lub sojowego, wystudzić, przykryć. Sos w misce powstały podczas gotowania przecedzić przez 2-3 warstwy gazy, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu przyprawowego i odstawić. Rondel podgrzać, wlać 3 łyżki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek, mieszając smażyć 10 sek (nie dopuścić do zrumienienia), wlać wódkę, dodać odstawiony sos przyprawowy, zmniejszyć płomień, mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia, w razie potrzeby doprawić solą. Trzymać na bardzo małym ogniu lub wstawić do garnka z gorącą wodą. Przed podaniem oddzielić mięso od kostek, rozdzielając na drobne kawałeczki ("na ząbek"). Podgrzewać na parze około 2 min. Gorące mięso kurczaka posypać cebulą dymką i posiekaną zieleniną, polać sosem, wymieszać przez podrzucanie. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem i zupą

Uwagi:

olej sezamowy lub sojowy, rozgniecione ząbki czosnku, dymka grubo posiekana, posiekana zielona kolendra lub zielona pietruszka

Marynata: 1 łyżka czystej wódki 2 łyżeczki soku ze świeżego korzenia imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku z 2 łyżeczkami wody 2 łyżeczki soli Sos przyprawowy: 1 szklanka sosu spod kurczaka gotowanego na parze z dodatkiem wywaru l lub wody 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 2 łyżki sosu ostrygowego lub sojowego


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER