Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Kurczak w czosnkowo-cebulowym sosie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pierś z kurczaka 45 dekagramów
sól 1.5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
mąka według uznania
jajka 2 sztuk
dymka 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
olej 5 łyżek stołowych
rosół 5 łyżek stołowych
ocet owocowy 2 łyżek deserowych
wódka 1.5 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mięso pokrajać w 5 x 5 x 1 /2 cm plasterki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rosół wymieszać z solą, octem i wódką, odstawić. Olej rozgrzać na dużej patelni. Plasterki kurczaka zanurzyć w roztrzepanych jajkach, kłaść po jednym plasterku na gorący olej, po włożeniu ostatniego kawałka mięsa zmniejszyć płomień, smażyć 1 1/2 min na małym ogniu, obrócić, smażyć dalsze 30 sek. Posypać cebulą i czosnkiem, polać połową rosołu połączonego z innymi składnikami, dusić 2 min na małym ogniu. Kawałki kurczaka wybrać łyżką cedzakową, pokrajać na 1/2 cm paski, ułożyć na gorącym półmisku. Wlać pozostały rosół ze składnikami do patelni, na której duszono kurczaka, przyprawić solą, doprowadzić do zagotowania, polać mięso. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-4 osób - jako danie główne, z ryżem, z potrawą z warzyw i zupą

Uwagi:

Pierś z kurczaka bez kości i skóry, cebula i czosnek posiekane, wódka lub białe wino wytrawne, ocet 5%


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER