Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Kurczak po kaszmirsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
jogurt naturalny 1 szklanek
czosnek 5 ząbki
cebula 3 sztuk
sól 0.5 łyżek deserowych
papryka ostra 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
masło ghee 6 łyżek deserowych
kolendra 2 łyżek stołowych
mięta 2 łyżek stołowych
kurkuma 1 łyżek stołowych
cumin 2 łyżek deserowych
gorczyca 2 łyżek deserowych
mak mielony 1 łyżek stołowych
kardamon 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieprz mielony 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

1. Z jogurtu, czosnku, 1 cebuli drobno posiekanej, soli, papryki i utartego imbiru przygotować marynatę. 2. Każdy kawałek kurczaka naciąć w 2-3 miejscach, zalać jogurtem z przyprawami, odstawić na 1-2 godz. 3. Drugą cebulę pokrajać w cienkie plasterki, smażyć w rondlu na rozgrzanym maśle (2 łyżki), aż się zrumieni, przełożyć łyżką cedzakową na talerzyk. 4. Do rondla w którym smażyła się cebula, włożyć łyżkę masła i stale mieszając; smażyć kolendrę lub zieloną pietruszkę i miętę przez 5 min. dodać kurkumę, cumin, gorczycę, trzecią cebulę drobno posiekaną i mak; smażyć na bardzo małym ogniu przez 2 min., przełożyć na talerzyk. 5. Włożyć kawałki kurczaka do rondla razem z marynatą i dusić przez 10 min., dodać smażone przyprawy i dalej dusić na małym ogniu przez 20 min. 6. Dodać kardamon, listek laurowy i pieprz, wymieszać, dusić pod przykryciem przez 25 min. (w razie potrzeby podlać 2-3 łyżkami wody). 7. Wyłożyć kurczaka na gorący półmisek, dodać smażoną cebulę. . 8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub CHAPPATI i z RATIĄ, Proporcje dla 4-6 osób

Uwagi:

kurczak bez skóry, podzielony na 12, jogurt lub gęsta śmietana; czosnek roztarty, korzeń imbiru starty, sklarowane masło ghee, posiekane listki kolendry lub zielonej pietruszki, posiekana mięta,  podgrzana gorczyca, zmielone kardamony, zmielony listek laurowy


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: PMazi

Data: 2010-07-15

Co za pytania? Marynowanie w jogurcie to standard. Czego się boicie?

Autor: guestka

Data: 2009-07-24

nie będzie kwaśnego posmaku,ten przepis jest dobry hindusi tak jedzą -to jedna z najlepszych kuchni świata

Autor: Agnieszka

Data: 2007-12-08

dołączam sie do jhsjkhf :-) jak zrobić gęsty sos (zwykle mięso w marynacie z jogurtu), aby nie było kwaśnego posmaku??

Autor: jhsjkhf

Data: 2007-11-21

jak to kurczak z jogurtem jogurt przeciez kawaśmy marta

Autor: PMazi

Data: 2006-10-18

Jedna z moich ulubionych potraw indyjskich

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER