Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Kura w słodko-kwaśnym sosie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pierś z kury 1 sztuk
jajko 1 sztuk
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek stołowych
olej jadalny 1 szklanek
cebula 1 sztuk
pomidor 1 sztuk
marchew 1 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
ocet 1 łyżek deserowych
woda 6.5 szklanek
kalafior 0.5 sztuk
groszek zielony 0.5 szklanek

Wykonanie:

1. Plasterki kury zanurzyć w jaju, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz. 2. Odlać nadmiar oleju. 3. Cebulę zrumienić na gorącym oleju, dodać pomidory, marchewkę, cukier, pieprz, ocet z wodą, zagotować, zmniejszyć płomień i dusić przez 10 min. 4. Włożyć usmażoną kurę, kalafior, groszek i dusić przez 2 min. (sos powinien być słodko-kwaśny a kalafior chrupiący) 5. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną. Proporcje dla 2-3 osób

Uwagi:

pierś kury pokrajana na centymetrowe plasterki, jajo roztrzepane, mała cebula pokrojona w talarki, średni pomidor pokrajany w plasterki, mała marchewka pokrajana w krążki, kalafior pokrajany w plasterki, obgotowany zielony groszek


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Iza

Data: 2008-12-12

Ja z kolei dodaję udka.

Autor: edl26

Data: 2008-12-12

robię takie danie ale zamiast piersi daje skrzydełka

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER