Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Kura w rosole

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 140 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 1.5 kilogramów
sól 1 łyżek deserowych
wódka 2 łyżek stołowych
glutasól 0.5 łyżek deserowych
vegeta według uznania
dymka 1 sztuk
imbir 1 łyżek deserowych
pieprz 0.25 łyżek deserowych
sos sojowy 1 łyżek deserowych
kalafior 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Oczyszczoną i wypłukaną kurę włożyć do garnka, wlać tyle wody, aby ją tylko przykryć, doprowadzić do wrzenia, gotować na dużym ogniu 2 min, zebrać szumowiny, zmniejszyć płomień, gotować 5 min. Wyjąć kurę, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, odstawić. Garnek z wywarem odstawić na 10 min. Wywar przecedzić do czystego garnka przez- 3 warstwy zwilżonej gazy, włożyć kurę, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą, wódką, cebulą dymką, sosem sojowym i imbirem, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 2 godz. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, podzielić na różyczki. Dodać glutasól lub przyprawę do rosołu, trzymać na małym ogniu 2-3 min. Przełożyć kurę do dużej wazy dodać różyczki kalafiora, posypać zieleniną, polać rosołem, podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ugotowanym gorącym makaronem

Uwagi:

Dymka pokrajana w 3 cm kawałki, sos sojowy niekoniecznie, mały kalafior, zielona pietruszka posiekana


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER