Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Kura na zimno

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kura 1 sztuk
orzechy włoskie 40 dekagramów
bułka pszenna 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
rosół 1 szklanek
oliwa 1 łyżek stołowych
papryka słodka według uznania

Wykonanie:

1. Dokładnie wyciśniętą bułkę wymieszać z orzechami, zemleć w maszynce 2 razy, dodać sól i pieprz.
2. Mieszając wlewać tyle rosołu, aby powstał gęsty sos, odstawić.
3. Z kury usunąć kostki, mięso pokrajać w paski, ułożyć na półmisku.
4. Połową sosu polać mięso, odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
5. Przed podaniem, całą kurę polać resztą sosu.
6. Do 1 łyżki oliwy dodać tyle papryki, aby nabrała jaskrawego czerwonego koloru, polać kurę tworząc ładny deseń.
7. Podawać dobrze ochłodzona ze świeżym pieczywem i zielona sałatą.

Proporcje dla 4-6 osób

Uwagi:

4 grube kromki bułki pszennej, namoczonej w wodzie lub rosol; odtłuszczony, zimny rosół; oliwa lub olej jadalny; kura ugotowana


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER