Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kaczka lub kurczak w sosie orzechowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
kurkuma 0.5 łyżek deserowych
oliwa 6 łyżek stołowych
orzechy włoskie 45 dekagramów
rosół 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
kaczka 1 sztuk
sok z granatów 0.5 szklanek
sok z cytryny 2 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

1. Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać cebulę, kurkumę i smażyć na złoty kolor, przełożyć łyżką cedzakową do dużego garnka. 2. Dodać orzechy, rosół doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 20 min., często mieszając. 3. Wlać resztę oliwy na patelnię, smażyć kawałki kaczki lub kurczaka na złoty kolor. Przełożyć do garnka z orzechami. 4. Mięso dokładnie wymieszać z sosem orzechowym i na płytce azbestowej dusić pod przykryciem przez godzinę, mieszając kilka razy. 5. Zmieszać z cukrem sok z granatów i cytryn 6. Usunąć nadmiar tłuszczu, wlać soki, zamieszać I dusić dalej przez 30 min. 7. Doprawić solą i pieprzem. 8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, obłożonym kawałkami kaczki lub kurczaka i polanym sosem, całość przybrać dwoma łyżkami posiekanych orzechów. Proporcje dla 4 osób

Uwagi:

Cebula pokrojona w plastry, orzechy zmielone, młoda kaczka lub kurczak podzielony na 8 części


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER