Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Indyk santos

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
sól 1.5 łyżek deserowych
pieprz 2 łyżek deserowych
czosnek 3 ząbki
oliwa 1 szklanek
pomidor 4 sztuk
papryka 4 sztuk
natka pietruszki 0.5 szklanek
ocet 0.5 szklanek
woda 1 szklanek
szynka 0.5 kilogramów

Wykonanie:

1. Czosnek z solą i pieprzem utrzeć na pastę. 2. Natrzeć całego indyka także wewnątrz, włożyć do brytfanny. 3. Do pomidorów i papryki, pietruszki wlać wodę, oliwę i ocet. 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) w czasie pieczenia polać indyka kilkakrotnie sosem. Uwaga: Czas pieczenia indyka oblicza się w następujący sposób; każdy kilogram mięsa należy pomnożyć przez czas pieczenia - 45 min. I tak np. 4 kilogramowy ptak-powinien piec się około 3 godzin. 5. Na gorącym półmisku ułożyć na przemian plastry indyka i szynki. 6. Podawać z przetartym przez sito . sosem, frytkami, mieszaną sałatką lub surówką. Proporcje dla 8-10 osób

Uwagi:

Oliwa lub olej, pomidory pokrojone w kostkę, papryka i natka pietruszki posiekane, ocet 6%, szynka pokrojona w cienkie plasterki


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: JA

Data: 2011-04-25

jak sprawdzić czy indyk jest już wystarczająco podpieczony

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER