Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Indyk duszony

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czosnek 7 ząbki
pieprz 0.5 łyżek deserowych
oregano 5 łyżek deserowych
sól 10 łyżek deserowych
ocet 1 łyżek stołowych
woda według uznania
indyk 4 kilogramów
śliwki suszone 12 sztuk
cebula 10 sztuk
liść laurowy 4 sztuk
oliwka zielona 12 sztuk
koperek 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
cukier 0.5 szklanek

Wykonanie:

1. Utrzeć czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i sól, dodać ocet z wodą. 2. Natrzeć przyprawami kawałki indyka, włożyć do głębokiego garnka, dodać suszone śliwki, cebulki, listki laurowe, oliwki, kapary lub ogórek i 1 łyżkę wody. Wymieszać, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 8 godz. 3. Wlać wodę tak, aby mięso było do połowy przykryte, zagotować, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem przez 2 godz. 4. Wlać wino lub stok, dodać cukier, dusić przez godzinę. 5. Podawać z ziemniakami z wody i miesza sałatką. Proporcje d 8-10 osób

Uwagi:

Ząbek czosnku posiekany, oregano lub tymianek, 1 łyżka octu z 2 łyżkami wody, indyk pokrojony na porcje, śliwki bez pestek suszone lub świeże twarde, 10 małych cebulek obranych lub 3 cebule pokrajane na 4 części, koperek lub kapary, ewentualnie posiekany ogórek konserwowy, wino lub sok pitny z jabłek


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ZibiL54

Data: 2009-12-01

Skorzystałem, ale z niewielką modyfikacją!Mięso macerowałem ok 2 h w sosie Worcestershire zamknięte w torebce foliowej!Zero alkoholu,ze względu na moje przekonania i dodałem kiszony ogórek w drobną kosteczkę krojony! Wyszło fantastyczne "mięcho"!Dziękuję!

Autor: Nastka Kowalska

Data: 2008-01-04

Uwazam że ten przepis jest bardzo ciekawy i orginalny. polecam go wszystkim na kazda okazje smakuje wysmienicie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER