Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Chrupiące udka w

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
udko z kurczaka 4 sztuk
sól 2.5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
imbir 1 łyżek deserowych
olej według uznania
sos czosnkowy 1.5 łyżek stołowych
pasta z żółtej fasoli 1.5 łyżek stołowych
przyprawa "5 przypraw" 1.5 łyżek stołowych
Cynamon według uznania
rosół drobiowy 1.5 szklanek

Wykonanie:

Każde udko podzielić na dwa kawałki, natrzeć solą, pieprzem i imbirem, odstawić na 30 min. Wywar lub rosół wlać do garnka, dodać pozostałe składniki przypraw, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Włożyć mięso, dusić pod przykryciem 15 min na małym ogniu, zestawić z gazu, odstawić na 20 min, dokładnie osączyć. Olej rozgrzać w głębokim rondlu, sprawdzić temperaturę, włożyć po 2 kawałki kurczaka, zmniejszyć płomień na średni, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć, trzymać w cieple - smażyć pozostałe kawałki. Podawać z plackami mandaryńskimi i sosem śliwkowym lub hoisin. Proporcje: dla 4 osób

Uwagi:

Sos hoisin lub powideła śliwkowe z łyżeczką cukru i roztarty ząbek czosnku; pasta z żółtej fasoli lub miód; cynamon lub zmielone ziele angielskie


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Scully16

Data: 2009-04-14

mniam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER