Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Zawijańce z orzechami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 50 dekagramów
smalec 20 dekagramów
cukier 20 dekagramów
żółtko 3 sztuk
wino białe wytrawne według uznania
miód 8 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
orzechy 30 dekagramów
sorbet cytrynowy według uznania
gorczyca 0.5 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto (mąka, smalec, 15 dag cukru, gotowane żółtka, wino, miód), przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z resztą podanych składników (wyłuskane orzechy, smażona skórka pomarańczowa, mielone goździke, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, starta skórka). Ciasto podzielić na 6-8 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na prostokątach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwinąć roladki. Ułożyć je na suchej blasze, każdą roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 30 min.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Świetne i pyszne :))) Polecam !!!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER