Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Słodki pilaw

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryż 1.1 szklanek
masło 0.5 szklanek
goździk 3 sztuk
kardamon 6 sztuk
Cynamon 1 łyżek deserowych
rodzynki 0.33 szklanek
migdały 4 łyżek stołowych
szafran według uznania
woda 0.33 szklanek
cukier 4 łyżek stołowych
bita śmietana według uznania

Wykonanie:

1: Ryż  kilkakrotnie; wypłukać namoczyć w zimnej wodzie na 2 godz., osączyć. 2. W garnku o grubym dnie rozgrzać "ghee" lub masło, dodać goździki kardamon lub imbir i skórkę, cynamon i smażyć na małym ogniu przez 2 min. 3. Dodać rodzynki i orzechy, smażyć dalej przez 2 min. 4 Namoczyć szafran w 1/3 szklanki wody lub samą wodę wlać na patelnię z orzechami i rodzynkami, zamieszać; zagotować. 5. Włożyć ryż, dusić przez 10 min., często mieszając. 6. Wlać tyle gorącej wody, aby przykrywała ryż, gotować pod szczelnym przykryciem na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki (około 20 min.) 7. Dodać cukier, wymieszać. 8. Podawać na gorąco lub na zimno ze śmietanką lub bitą śmietaną. Proporcje dla 4-6 osób

Uwagi:

Sklarowane masło - ghee lub masło; 6 kardamonów lub 1 łyżeczka imbiru w proszku i 1/2 łyżki utartej skórki cytrynowej; 4 łyżki sparzonych, obranych, grubo posiekanych migdałów lub orzechów włoskich;  szafran dowolnie


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: monia91

Data: 2007-09-26

najlepsze jest z dużą ilościa bitej śmietany na zimno!!!!!!!!!!!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER