Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Kompot z jabłek

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jabłko 40 dekagramów
goździk 4 sztuk
Cynamon według uznania

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, pokrajać w cienkie cząstki, wykrawając gniazda nasienne. Zagotować wodę (1 1/2 - 2 szklanki), do wrzątku włożyć jabłka. Ugotowane do miękkości z dodatkiem goździków i cynamonu. Ostudzić, oziębić w lodówce.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ELA

Data: 2012-01-02

ale macie problem-ja niczego nie mierzę i nie warzę-po prostu wrzucam do gara i gotuję,a rezultat wspaniały!!!

Autor: zdziwiony

Data: 2010-09-16

Witam. Chyba żadne z was nie przyrządzało kompotu z jabłek, a kręcą nosem wszyscy, marcinp z 3,5l wody 8-10 jabłek dostaniesz wiadro kompotu a raczej napoju z jabłek. Ten przepis jest jak najbardziej udany choć nie przepadam za goździkami i cynamonem. Sam stosuje od 200 do 600 ml wody w zależności od ilości jabłek i od ilości kompotu, musicie pamiętać, że jabłko odda sok i nie jest go mało, cukier na 200 ml wody ok. łyżeczki od herbaty i spróbujcie z trzcinowym. To co mnie dziwi to, to, że jest to przepis na 2 porcje niby. Smacznego.

Autor: zdziwiony

Data: 2010-09-16

Witam. Chyba żadne z was nie przyrządzało kompotu z jabłek, a kręcą nosem wszyscy, marcinp z 3,5l wody 8-10 jabłek dostaniesz wiadro kompotu a raczej napoju z jabłek. Ten przepis jest jak najbardziej udany choć nie przepadam za goździkami i cynamonem. Sam stosuje od 200 do 600 ml wody w zależności od ilości jabłek i od ilości kompotu, musicie pamiętać, że jabłko odda sok i nie jest go mało, cukier na 200 ml wody ok. łyżeczki od herbaty i spróbujcie z trzcinowym. To co mnie dziwi to, to, że jest to przepis na 2 porcje niby. Smacznego.

Autor: do maji

Data: 2010-06-12

kiepsko czytasz. 1 1/2 to oznacza póltorej szklanki ( tam jest spacja a nie jedenascie!!) ew. łatwiejszy zapis 1,5 szklanki.

Autor: Maja

Data: 2010-05-05

Dziwne bo chyba za mało wody. A cukier?? Co to znaczy: 11/2 szkalanki?! Ja tak to rozumiałam że pięć i koloło połowy ale potem napisane że 2 szklanki. To chyba przepis promujący picie w małych ilościach. xDDDDDD

Autor: ja

Data: 2010-04-27

wody mało ale jak dla niemowlaka to by chyba wystarczyło (ja takiego szukam przepisu) a cukier - z tego co wiem dodaje się przed wypiciem bo słodki szybko się psuje :)

Autor: mloda mama

Data: 2009-08-19

jedna porcję :) właściwie to potrzebuje gotowane jablko a kompot przy okazji ;) to chyba przepis dla dziecka by kompot zawsze był świeży ;)

Autor: Agaciaaa1987

Data: 2008-09-30

prosty przepis ae za mało wody i dlaczego bez cukru?

Autor: marcinip

Data: 2008-09-07

wszystko rozumiem tylko tej wody mało więc ok 3.5 l można dodać na 8-10 jabłek a cukier wg uznania niektórzy lubią naturalny a niektórzy trochę słodzą .Pozdrawiam

Autor: Maskotka

Data: 2006-10-06

Nie traktujmy przepisów od A do Z!!! to, że akurat ktoś tak przygotował kompot nie oznacza, że musisz się tego trzymać:) przepisy nie są po to by powtarzać je na ślepo, ale po to, żeby na ich podstawie tworzyć coś nowego:)) może to zbyt wielkie słowa jeśli chodzi o przypadek kompotu hehehe ale idea ta sama:)

Autor: beata

Data: 2006-10-06

czegos tu nie rozumiem :( dlaczego tylko tyle wody????????????? przeciez jak ktos gotuje kompot to przynajmniej pol garnka albo i cały. no i gdzie cukier??

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER