Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Herbata migdałowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 65 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
migdały 2 szklanek
ryż 4 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

Migdały i ryż zemleć w młynku na proszek. Wsypać do rondla, wlać 5 szklanek wody, wymieszać, pozostawić na pótorej godziny. Przecedzić przez 3 warstwy wilgotnej gazy. Dodać szklankę mleka przelać do garnka, wstawić do drugiego z gotującą się wodą. Gotować na parze na małym ogniu 2 godz. mieszając kilkakrotnie. Przyprawić cukrem i solą, zagotować przed podaniem. Podawać na gorąco lub na ciepło.

Uwagi:

Migdałową herbatę można podawać jako galaretkę. Po ugotowaniu dodać łyżkę namoczonej żelatyny, mieszać na parze do rozpuszczenia, przelać do miski, wystudzić, wstawić na noc do lodówki. Podawać z owocami z kompotu.

 Migdały bez łupinek


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: betti

Data: 2011-04-05

Spróbowałam w końcu Italian Almond i bardzo mi zasmakowała. Jest właśnie taka, jak lubię – naturalna i orzeźwiające. Po sugestiach na stronie herbaty Dilmah doszłam do wniosku, że dobrze jest odnaleźć swoje herbaciane smaki, szukać w herbacie innych wartości.

Autor: mdz :*

Data: 2007-05-30

nie ma to jak poprawna ortografia... pozdrawiam tego pana który to pisaęł c(:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER