Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Dynia z orzechami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 55 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
dynia 0.5 kilogramów
cukier 0.5 szklanek
migdały 1.5 szklanek
bita śmietana według uznania
orzechy według uznania

Wykonanie:

1. Dynię obrać, usunąć ziarna i białe włókna, pokrajać w małą kostkę.
2. W małym wysokim garnku układać warstwami dynię, posypując cukrem z orzechami.
3. Wlać tyle wody, aby tylko przykryła zawartość garnka.
4. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu, aż dynia wchłonie wodę, około 45 min.
5. Odstawić do wystygnięcia.
6. Podawać posypaną orzechami z bitą śmietaną lub lekko osłodzoną śmietanką.
Proporcje dla 3-4 osób.

Uwagi:

Dynię można doprawić 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru lub 1/4 łyżeczki goździków i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Posiekane migdały lub orzechy włoskie, siekane orzechy do przybrania (dowolnie)


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: yuyu

Data: 2011-01-09

zupełnie bez smaku nie polecam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER