Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Dynia po hindusku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
dynia 0.5 kilogramów
cukier 1 szklanek
mleko 0.7 szklanek
masło 4 łyżek stołowych
migdały 5 łyżek stołowych
kardamon 8 łyżek deserowych
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 0.5 łyżek deserowych
bita śmietana według uznania

Wykonanie:

1. Z dyni usunąć ziarna, białe włókna, obrać, pokrajać w kostkę. 2. Włożyć dynię do garnka, wsypać cukier, wlać mleko, dodać masło, dusić na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa - zdjąć z ognia. 3. Posypać orzechami, kardamonem lub imbirem, skórką i gałką. Wymieszać. 4. Przełożyć masę do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, zapiekać w nagrzanym piekarniku (190 C) około 15 min. 5. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub śmietanką. Proporcje dla 4 osób

Uwagi:

Migdały grubo posiekane lub orzechy włoskie, 8 rozgniecionych nasion kardamonu lub 1 łyżeczka imbiru w proszk, bita śmietana niekoniecznie


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: edl26

Data: 2008-12-12

no właśnie teraz już za późno ale przepis wart spróbowania

Autor: Ewelosa

Data: 2008-12-11

O ja bardzo lubie dynię i w nastepnym roku napewno wypróbuje bo teraz juz za późno jest a szkoda.

Autor: piotrek

Data: 2008-09-05

Bardzo ciekawy przepis! Muszę spróbować :))

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER