Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pieczarkowy krem na białym winie

Opis:

Ten klasyczny francuski krem jest naprawdę przepyszny. Ale ostrzegam! Jego aksamitna konsystencja, pełny smak i winno-ziołowy aromat mają niewytłumaczalną właściwość i zawsze gdy go przygotowuję, w domu – niby przypadkiem – zjawiają się goście :) I nieodmiennie komplementują moją pieczarkową. Polecam ją i na wykwintny obiad, i na szare popołudnie, które chcecie ożywić czymś wyjątkowym.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 2 łyżek stołowych
pieczarki 650 gramów
posiekana natka pietruszki 1/3 szklanek
gorąca woda 3 szklanek
kostka rosołowa warzywna 1 kostek
duża śmietana kremówka 30% 1 sztuk
białe wytrawne wino 1/3 szklanek
gałka muszkatołowa 1 szczypta
Sól i pieprz według uznania

Wykonanie:

Krok 1

W dużym garnku rozgrzewamy masło, na którym smażymy pokrojone w plasterki pieczarki (kapelusze i ogonki). Grzyby lekko solimy, czekamy aż puszczą soki, a następnie odparują. Teraz dajemy im nabrać złotego koloru. A gdy się to stanie dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i dolewamy wodę z kostką rosołową.

Krok 2

Całość blendujemy na gładką masę, zagotowujemy i dolewamy śmietanę. Podgrzewamy ponownie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na sam koniec wlewamy wino; jeśli chcecie, żeby jego smak był tylko akcentem dodajcie 1/3 szklanki. A jeśli wolicie wyraźniejszy aromat – pół. Podawać na gorąco, udekorowane natką pietruszki, ze świeżą bagietką. Jak w Paryżu!

Uwagi:

Więcej przepisów na www.cogotujekasia.pl

Autor: cogotujekasia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER