Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Pizza Rosa

Opis:

Pizza, która zasługuje na szczególną uwagę. Całkowicie różna od domowego wypieku z grubym ciastem i mnóstwem składników (który – swoją drogą – uwielbiam). Tutaj mamy do czynienia z cieniutkim, czosnkowym spodem i delikatnymi, idealnie skomponowanymi dodatkami. Ich ilość nie przytłacza, smak każdego jest wyraźnie wyczuwalny. Polecam gorąco wszystkim smakoszom pysznego jedzenia :)
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna 200 gramów
Świeże drożdże 15 gramów
oliwa z oliwek 2 łyżek stołowych
letnia woda 0,5 szklanek
czosnek 3 ząbki
Sól i pieprz według uznania
świeży łosoś w dzwonkach 2 plastry
liście szpinaku 150 gramów
krojone pomidory 1 puszka
starty twardy żółty ser lub pokrojona mozarella 0,5 szklanek
cytryna 2 plastry
czosnek 2 ząbki
suszony rozmaryn 0,5 łyżek deserowych
Sól i pieprz według uznania

Wykonanie:

Krok 1

Zaczynamy od łososia, którego układamy na kawałku folii aluminiowej, solimy i pieprzymy do smaku, wyciskamy na każdy kawałek ryby po 1 ząbku czosnku i kładziemy po plasterku cytryny. Następnie pieczemy 20 minut w 190oC.

Krok 2

Gdy rybka się piecze mamy czas na przygotowanie ciasta do pizzy. Jest to inny przepis, niż ten, który stosuję zwykle, ale dzisiaj chciałam żeby ciasto było naprawdę włoskie, cienkie i dało zagrać przepysznym dodatkom pierwsze skrzypce.

Krok 3

Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz, wkruszamy drożdże, wyciskamy 3 ząbki czosnku, wlewamy oliwę i wodę (proponuję na początek dodać tylko ¾ podanej porcji, później dolewać w miarę potrzeby). Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gnieciemy je długo, około 10 minut, aż zupełnie będzie odchodziło od dłoni. Na godzinę chowamy do wyrośnięcia.

Krok 4

Teraz mamy czas zająć się znów łososiem: odwijamy folię, wyrzucamy cytrynę i rwiemy mięso na kawałki oczyszczając ze z ości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na podsypaną lekko mąką stolnicę, sekundę zagniatamy i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Mój miał grubość około 2-3mm.

Krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 230oC, blachę cienko smarujemy oliwą, przekładamy na nią spód od pizzy (najłatwiej zawinąć go wokół wałka i delikatnie rozwinąć nad blachą) i pieczemy przez około 5 minut. Wiem, że oryginalnie nie piecze się samego spodu, tylko od razu z dodatkami, ale miałam wrażenie, że gdybym położyła tam mokre, krojone pomidory z pieca wyszedłby piękny zakalec.

Krok 6

Po wspomnianych 5 minutach wyciągamy spód z pieca, obkładamy pomidorami, posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem, rozkładamy liście szpinaku, łososia i ser i pieczemy kolejne 10 minut. I upieczone!

Uwagi:

Więcej przepisów na www.cogotujekasia.pl

Autor: cogotujekasia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER