Użytkowników online: 19
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
« Powrót  

Chałwa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cukier 1.5 szklanek
woda 2 szklanek
masło 0.5 kostek
kasza manna 1 szklanek
migdały według uznania

Wykonanie:

Cukier z wodą gotować przez 20 min., aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki. Kaszę manna smażyć na rozgrzanym maśle stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru. Wleć syrop i mieszać, aż manna połączy się z cukrem. Przetopić masę do żaroodpornego naczynie i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika (120oC) na 15 min., w tym czasie kasza wchłonie syrop. Napełnić miskę lub kilka miseczek, ugnieść w nich masę i po wyjęciu przybrać orzechami i cynamonem. Proporcje dla 4-5 osób

Uwagi:

posiekane migdały lub włoskie orzechy cynamon


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kardor

Data: 2011-07-07

Jestem w Aleksandrii(Egipt) i właśnie kupiłem 2,5 kg chałwy w plastikowym pojemiku.Jest to mix chałwy z orzechami i owocami których nie potrafię rozpoznac.A smak?Po prostu pycha nie da się tego opisacw kilku słowach.Podobno najlepsza chałwa jest w Turcji ale kupowałem już w Tunezji gdzie była super ,a ta z Egiptu jest po prostu rewelacyjna.Dzieci będą skakac z radości. Smakosz chałwy.

Autor: wujo

Data: 2011-05-25

Swego czasu widziałem rosyjską książkę kucharską a w niej około pięćdziesuięciu różnych przepisów na chałwy - w tym jeden opisywał produkcję cukru lodowatego (ale nazywali to chałwą).

Autor: Ja

Data: 2011-04-01

Trochę dziwią mnie wasze komentarze w których dodatkowo zawarta jest agresja. Da się zrobić chałwę w domu. Wystarczy podsmażyć sezam na suchej patelni i go zmielić, dodając miodu bądź innego słodziku. Nic skomplikowanego :). Taka chałwa wdg mnie i osób które ją jadły jest lepsza do tej ze sklepu. Pozdrawiam.

Autor: kasia mysliborz

Data: 2011-01-23

Rinkashichifutoka pierwszo slysze ze chalwa zrobiona jest z kaszy mannej i margaryny hahahaha zamiast tracic pieniadze na kałwe lepiej kupic przepyszna z sezamu mm az sie w ustach rozplywa!!!!! a co do ohyda to jest takie cos jak szybkie pisanie i nie zauwazenie. kazdy ma prawo do bledu no ale coz pewnie Ty jestes idealem i nie robisz bledow hahahhaa ale polak jest zawistny!

Autor: kasia mysliborz

Data: 2011-01-23

Rinkashichifutoka pierwszo slysze ze chalwa zrobiona jest z kaszy mannej i margaryny hahahaha zamiast tracic pieniadze na kałwe lepiej kupic przepyszna z sezamu mm az sie w ustach rozplywa!!!!! a co do ohyda to jest takie cos jak szybkie pisanie i nie zauwazenie. kazdy ma prawo do bledu no ale coz pewnie Ty jestes idealem i nie robisz bledow hahahhaa ale polak jest zawistny!

Autor: KOLO

Data: 2010-12-10

Do produkcji chałwy będą nam potrzebne następujące surowce: * sezam (takie ziarenka, nie zamek do drzwi), * miód pszczeli. Z naszego kuchennego parku maszyn dobywamy: * patelnię, * elektryczny młynek do kawy (ja kupiłem kiedyś taki do mielenia saletry siarki i węgla drzewnego, ale po umyciu się nadaje!!!). Bierzemy sezam i wrzucamy na patelnię (to było nie do przewidzenia, nie?) i podpiekamy na małym ogniu, aż sezam ZACZNIE zmieniać kolor. Ważne, żeby nie przypalić ani nawet nie zrumienić sezamu, gdyż chałwa będzie chałowa. Następnie czekamy, aż sezam przestygnie – najlepiej zdjąć go natenczas z patelni, bo nawet po zdjęciu z ognia pozostaje ona rozgrzana i może puścić nasz sezam z dymem. Tatarata riki tiki minęło 10 minut, sezam ostygł więc wrzucamy go do młynka. Młynek na początku się zbuntuje, nie będzie chciał mielić sezamu, trzeba go będzie co chwilę wyłączać, żeby się nie spalił, ale mimo wszystko zmieli sezam na miłą dla oka i nosa, pachnącą chałwą i okrutnie gorzką masę. Masę wyjmujemy z młynka i przekładamy np . do miski, w której zwykliśmy jadać müesli. Na każde 100 gram sezamu dajemy dwie łyżeczki miodu (albo zupełnie inną ilość) i mieszamy zawzięcie do otrzymania jednolitej słodkiej i gęstej masy. Odstawiamy do lodówki! Chałwa gotowa! Dziękuję, życzę smacznego i pozdrawiam!

Autor: Rinkashichifutoka

Data: 2010-12-08

Tak, ktoś kto posługuje się tak kiepską ortografią w słowach "OHYDA" oraz "TOŻ" z pewnością umie czytać i doskonale zna się na chałwie ;P Uważam że pomysł bardzo dobry ! :)

Autor: kucharka

Data: 2010-08-22

to ma byc chalwa? buahaha tosz to szajs typowy a fuuuj! Chalwa ta ze sklepu jest nie do zrobienia i podrobienia! recepture trzeba znac a nie kasza woda cukier to chyba dla tych co smaku nie maja hahaha dobrze ktos napisal ze to kalwa a nie chalwa haha. zanim napiszecie przepisy to zastanowcie sie tysiac razy co piszecie. OCHYDA. pozdrowienia dla wielbicieli PRAWDZIWEJ chalwy!!!:)

Autor: hjlb

Data: 2010-06-30

dobra ta chalwa

Autor: Tomasz

Data: 2010-05-27

Witam,przepis jest jak najbardziej poprawny,jest to podstawa do halawy.Reszta zależna od dodatków i upodobań.Dawno temu gdy byłem mały jadałem takową,ale na mleku... jak na domowy przepis jest smaczna i ciekawa. Pozdrawiam

Autor: He

Data: 2010-01-31

To jest przepis na kałwe nie na chałwe

Autor: romanorok

Data: 2010-01-24

Witam cięko jest zrobić domowym sposobem dobrą chałwę....podkreślam DOBRĄ!!!! Zakażdym razem wyjdzie ""coś nie tak""

Autor: Axenty

Data: 2010-01-18

Myślę, że wszystkich pogodzę. Cyt: Chałwa (sanskryt halawa, hebrajski halwa, arabski halawi, turecki helva ) - wyrób cukierniczy z karmelu oraz zmiażdżonych nasion oleistych pochodzący z Indii. Popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i w krajach zachodniej Azji. Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem nasion (np. sezam, mak, orzechy, nasiona słonecznika), dodatkami (aromaty, bakalie) oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna). Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu. A to z przepisu wyszło nyndznie :(

Autor: Aga

Data: 2009-12-12

A nie łatwiej iść do sklepu i kupić?

Autor: KUCHARZ

Data: 2009-12-04

Chalwy nie da się zrobić w domu!

Autor: Dorota

Data: 2009-10-18

PRZEPIS JEST DO D... OBRZYDLISTWO NIE POLECAM

Autor: J@N

Data: 2009-07-29

i to ma być przepis na chałwę? Jakaś dziwna ona mi wyszła

Autor: maryla

Data: 2009-07-25

Z Zeby zrobic prawie chalwe,trzeba uprazyc na suchej patelni sezam /uwazac zeby nie przypalic bo bedzie gorzki/ jak wystygnie zmielic mozna w mlynku do kawy,tai zmielony sezam mieszac z miodem,wiecej sezamu niz miodu.jak zastygnie mozna jesc.

Autor: karotka

Data: 2009-04-29

mnaimm

Autor: mangotango

Data: 2009-02-23

panie hp poczytaj troche nim zaczniesz sie wypowiadac to jest chalwa tyle ze indyjska zwana halawą

Autor: elunia8762

Data: 2008-12-22

:)

Autor: ale wy umasy :P

Data: 2008-10-16

lol nie wyszla mi ta chawla dekle :P

Autor: rysiu kolat

Data: 2008-01-05

spoko przepis

Autor: jachu

Data: 2007-12-05

to nie jest przepis na chałwę i nie wymyslaj, jak nie masz pojęcia o chałwie to nie pisz

Autor: ef

Data: 2007-05-28

m.t sam jesteś rogacizna. Chałwę robi się z tahini (pasta sezamowa) nawet na alasce. Zanim zaczniesz w przyszłości kogoś wyzywać przeczytaj choć jedną książk... i idź do domu, sprawdź czy zamiast kultury przypadkiem telewizora nie wyniosłeś.

Autor: miki

Data: 2007-05-18

No co Wy co Wy... a widzieliście kiedyś 1/2 szklanki??

Autor: m.t

Data: 2007-04-15

to jest chałwa turecka tylko baranie musisz ją dobrze zrobić

Autor: jj

Data: 2007-01-12

hp, nie badz taki mądry, zaproponuj sam jakis przepis na chałwe, turecka, ktorą moznaby zrobic w domu.

Autor: hp

Data: 2006-11-25

To nie ma nic wspólnego z kuchnią turecką , a tym bardziej z chałwą.Ten co to wymyslił niech nazwie to swoim nazwiskiem, tak będzie uczciwiej i nie będzie wprowadzało w błąd.Najlepsza jest chałwa turecka , ale ta nie ma z nią nic wspólnego.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER