Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Indyk nadziewany owocami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
wino białe półwytrawne 0,5 szklanek
jabłka (kwaśne) 500 gramów
śliwki suszone 400 gramów
skórka z pomarańczy - otarta 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Do suszonych śliwek (nie wędzonych) bez pestek dodać skórkę pomarańczową, zalać wodą i moczyć 12 godzin.
Umytego, osuszonego indyka natrzeć olejem z solą i pieprzem. Wewnątrz wypełnić śliwkami i ćwiartkami obranych jabłek, polać półwytrawnym winem. Następnie owinąć w natłuszczoną folię aluminiową i ułożyć w brytfannie. wlać pół szklanki wody, wstawić do zimnego piekarnika i powoli podgrzewać. Co jakiś czas wlewać przez otwory w folii 1-2 łyżki białego wytrawnego wina. Piec 3 godziny. Folię rozwinąć na 30 minut przed końcem pieczenia i polać indyka stopionym masłem, żeby się ładnie zrumienił. Na porcje dzielić już po podaniu na stół.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER