Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Jabłka nadziewane łososiem i szpinakiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jabłka 6 sztuk
szpinak swieży 450 gramów
masło 8 łyżek stołowych
mąka 3 łyżek stołowych
listki bazylii suszone 1 łyżek stołowych
śmietana 2,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
łosoś wędzony 50 gramów

Wykonanie:

Umyć jabłka, z każdego odciąć wierzchołek grubości ok. 1,5 cm, wydrążyć je tak, aby pozostała warstwa miąższu grubości 0,5 cm miała nie uszkodzona skórkę. Jabłka ułożyć w formie do pieczenia. Oczyszczony szpinak podsmażyć na 4 łyżkach masła, miękki posiekać i odstawić. Pozostałe masło podgrzać i rozprowadzić nim mąkę, dodać bazylię i 2 łyżki śmietany, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Pozostałą śmietaną rozprowadzić żółtka, dodać je do sosu, wymieszać i odstawić.
Do wydrążonych jabłek włożyć połowę łososia, na łososia szpinak i ponownie pozostałą część łososia, polać sosem. Odciętymi wierzchami przykryć jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni ok. 18 minut, aż skórka będzie miękka.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER