Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Chrupiące ślimaczki z marcepanem i kruszonką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
margaryna 150 gramów
mleko 200 gramów
mąka 500 gramów
cukier 175 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
drożdże 50 gramów
marcepan 200 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
cukier puder 150 gramów

Wykonanie:

Roztopić 75g margaryny, dodać mleko i lekko podgrzać. Przesiane 400g maki wymieszać ze 100g cukru, jajkiem [pokruszonymi drożdżami i szczypta soli. Dodać mleko z tłuszczem i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Zetrzeć marcepan, roztopić 75g margaryny. Wymieszać 100g maki z 75g cukru, szczypta soli i skórką cytrynową, dodać roztopiony tłuszcz i zagnieść kruszonkę.
Jeszcze raz zagnieść ciasto drożdżowe i rozwałkować, na posypanym maka blacie, na prostokąt o wymiarach 45x55cm. Posypać placek marcepanowymi wiórkami, zrolować, zaczynając od krótszej strony i pokroić na 15 równych krążków.
Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Każde ciastko posypać obficie kruszonką. Piec o. 20 minut w 200 stopniach, na złoty kolor. Połączyć cukier puder z 3 łyżkami wody i polukrować lekko przestudzone ślimaczki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER