Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Karmelowe ciasto z cynamonem i śliwkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
śliwki 70 gramów
sok śliwkowy 1 łyżek stołowych
margaryna 200 gramów
cukier 175 gramów
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
jajka 4 sztuk
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
cukier brązowy 2 łyżek stołowych
cukier kryształ 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Oczyszczone śliwki wypestkować, skropić sokiem ze śliwek oraz sokiem cytrynowym. Miękka margarynę utrzeć z cukrem, dodać sól oraz skórkę cytrynową. Ucierając, dodawać kolejno jajka oraz maki wymieszane z proszkiem. Połowę ciasta przełożyć do średniej wielkości natłuszczonej tortownicy. Na cieście równomiernie rozłożyć śliwki, zostawiając 4 połówki owoców do dekoracji. Przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wymieszać brązowy cukier z cynamonem i po 30 minutach pieczenia posypać ciasto i piec dalej. Upieczony, ostygnięty placek posypać cukrem kryształem i udekorować pozostałymi, pokrojonymi śliwkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER