Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Śmietanowy tort z malinami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
maliny mrożone 500 gramów
margaryna 100 gramów
cukier 400 gramów
mąka 225 gramów
żółtka 1 sztuk
jajka 2 sztuk
galaretka cytrynowa 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żelatyna 18 łyżek deserowych
twarożek chudy 750 gramów
jogurt naturalny 250 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
śmietana kremowa 500 gramów
sól 1 szczypta

Wykonanie:

Przesiane 125g mąki zagnieść z 50g cukru, margaryną oraz żółtkiem. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy 26 cm i umieścić w natłuszczonej średniej wielkości tortownicy. Posypać je galaretką, oprócz ok. 2 cm wokół brzegu. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Ubić białka z 2 łyżkami wody, stopniowo wsypując 75g cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Następnie kolejno dodawać żółtka, 100g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na spód ciasta. Piec 30 minut w 175 stopniach. Ostudzone wyjąć z formy.
Rozmrożone maliny kilka odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować ze 125g cukru. Przecedzić przez sitko. W letniej wodzie rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny i połączyć z musem z malin i schłodzić.
Utrzeć twaróg z jogurtem, 150g cukru, skórką oraz sokiem z cytryny. Resztę żelatyny rozpuścić w wodzie i połączyć z niewielką ilością kremu twarogowego, a potem wymieszać z pozostałym kremem. Chłodzić 10 minut.
Ubić 350g kremówki i dodać do kremu. Na spód ciasta nałożyć obręcz tortownicy. Na cieście rozsmarować masę serową. Zmiksowane maliny kleksami rozłożyć na masie, tak aby powstał dekoracyjny marmurkowy wzór. Wstawić na 4 godziny do lodówki.
Ubić 150g kremówki, przełożyć do szprycy do dekoracji ciast i ozdobić kleksami tort. Pozostałe maliny przeciąć na pół. Udekorować tort malinami, kawałkami cytryny oraz skórką z cytryny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER