Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Bitki wołowe w warzywach

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomidor 2 sztuk
cebula 2 sztuk
mięso wołowe bez kości chude 70 dekagramów
papryka czerwona 1 sztuk
oliwa 2-3 łyżek stołowych
papryka słodka 2 łyżek deserowych
papryka ostra (w proszku lub czuszka) 1/2 łyżek deserowych
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanek
kostka wołowa lub warzywna 1 kostek
pieprz 1/2 łyżek deserowych
sól 1/2 łyżek deserowych
cukier 1/2 łyżek deserowych

Wykonanie:

1. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm (w poprzek włókien) i rozbijamy tłuczkiem. Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i przysmażamy na średnim ogniu z obu stron tak, aby straciło swój krwisty kolor(ok. 3 minuty z każdej strony).
2. Tak usmażone mięso przenosimy do rondla, dolewamy gorącej wody i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem ok. godziny (tak, aby woda nie przykrywała mięsa).
3. Siekamy cebulę i smażymy aż się zarumieni, po czym dodajemy do mięsa.
4. Z pomidorów ściągamy skórkę (najlepiej zanurzyć je w tym celu na chwilę we wrzącej wodzie) i kroimy w drobną kostkę. Myjemy paprykę i również drobno kroimy. Dodajemy do mięsa.
5. Wszystko dusimy ok. 10 - 15 min., po czym dodajemy przyprawy (paprykę, kostkę rozpuszczoną w wodzie, pieprz, sól i cukier) i dolewamy wino.
Dusimy jeszcze ok. 10 min i danie gotowe :) Podajemy z ulubionymi dodatkami (makaron, ziemniaki, ryż, surówki), chociaż rewelacyjnie smakuje z galuszkami (kluseczki lane po węgiersku/słowacku).

Uwagi:

1. Żeby mięso było miękkie trzeba je na początku przysmażyć a następnie dusić przez jakiś czas (w zależności od rodzaju mięsa, zazwyczaj ok. pół godziny do godziny) w samej wodzie bez żadnych przypraw tak, aby nie przykrywała mięsa w całości (w tzw. krótkim sosie).
2. Niektórzy przed smażeniem mięso obtaczają w mące - osobiście nie polecam, ponieważ nic to nie zmienia, a tylko dodajemy niepotrzebnych kalorii i mamy potem więcej zmywania :)
3. Wino nie jest co prawda niezbędne, ale bardzo polecam, ponieważ uwydatnia i nadaje wyjątkowy smak potrawie.

Autor: Hella

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER