Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Ryż z ananasem i szynką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryż (ugotowany) 1 szklanek
groszek zielony mrozony 0,5 szklanek
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek deserowych
sos sojowy 1 łyżek deserowych
szczypiorek 0,5 pęczek
szynka 250 gramów
ananas konserwowy (kostka) 1 puszka
majonez 3 łyżek stołowych
oliwki czarne 12 sztuk
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Wrzątkiem zalać groszek tak, aby był przykryty, dodać do smaku sól i cukier, wymieszać i gotować bez przykrycia, aż będzie miękki. Osączony wystudzić. Szynkę pokroić w kostkę. Ananasa osączyć, zalewę zachować.
Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, sosem sojowym oraz posiekanym szczypiorkiem.
Schłodzony ryż oraz groszek włożyć do miski, polać oliwą i wymieszać. Dodać połowę oliwek pokrojonych w plasterki, szynkę oraz ananasy i polać majonezem. Delikatnie wymieszać. Jeśli potrzeba dodać do smaku łyżeczkę sosu sojowego lub majonez i schłodzić w lodowce.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER