Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Chlebki pita

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 25 gramów
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

Wlać do miski 10 łyżek letniej wody, w kruszyć drożdże i mieszając rozpuścić. Wsypać 1,5 szklanki przesianej maki, dodać olej i posolić. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie jednolite i przestanie przyklejać się do rąk. Przykryć wilgotna ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wyłożyć na posypana mąka stolnice i jeszcze raz wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 6 kawałków, każdy rozwałkować na krążek. Przełożyć na blachę wyścielona papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut. Po 10 minutach placki odwrócić i przyklepać dłonią, aby były płaskie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 8 minut. Gorące układać na ściereczce i przykryć. Używać do kanapek, jako dodatek do dań lub z dipami na przekąskę.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER