Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Szparagowa sałatka z łososiem w tartinkach

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
margaryna 200 gramów
jajka 1 sztuk
miód 1 łyżek stołowych
szparagi białe 5 sztuk
szparagi zielone 10 sztuk
ocet 1 łyżek deserowych
łosoś wędzony 150 gramów
oliwa 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
koperek według uznania
cukier według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać margarynę, jajko, 2 łyżki wody, miód oraz szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. Wykroić kółeczka i szczelnie wylepić nimi foremki do babeczek odwrócone do góry dnem tak, aby utworzyły koszyczki. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzić i zdjąć koszyczki z foremek.
W 1/2 litra osolonego wrzątku z dodatkiem szczypty cukru i łyżeczki octu gotować 3 minuty oczyszczone białe szparagi. Dodać oczyszczone zielone szparagi i gotować razem jeszcze 5 minut, odcedzić. Ostudzone szparagi pokroić na równe, dość krótkie odcinki i połączyć z łososiem.
Wymieszać oliwę z sokiem z jednej cytryny. Dodać łyżkę wody i odrobinę soli. Tym sosem polać szparagi z łososiem. Poukładać w koszyczkach porcje równej wielkości, oprószyć pieprzem i udekorować koperkiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER