Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Bułeczki ziołowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
maka 1,5 szklanek
masło 100 gramów
drożdże 25 gramów
jajka 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
zioła prowansalskie 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
sól gruba 1 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać przesiana mąkę, jajko, cukier oraz odrobinę soli. Wyrobić ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Dodać 50g miękkiego masła, zioła i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Podwojone ciasto przełożyć na posypana mąką stolnicę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Uformować okrągłe bułeczki i powtórnie odstawić do wyrośnięcia. Stopione pozostałe masło ostudzić i posmarować każdą bułeczkę i dość ciasno ułożyć w formie lub tortownicy i posypać grubą solą morską. Piec w 200 stopniach na złoty kolor.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER