Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Tort tiramisu z truskawkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 200 gramów
biszkopty podłużne 44 sztuk
truskawki 500 gramów
listki żelatyny 3 sztuk
serek mascarpone 500 gramów
twarożek 500 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
śmietana kremowa 200 gramów
kakao według uznania
olej według uznania

Wykonanie:

Wałkiem rozgnieść w woreczku 24 biszkopty i zagnieść z roztopionym, ostudzonym masłem. Spód średniej tortownicy posmarowanej olejem wyłożyć masą i wstawić na 15 minut do lodówki.
Oczyszczonych 8 truskawek odłożyć, a resztę ułożyć na spodzie ciasta, szpicami do góry.
Żelatynę namoczyć. 6 biszkoptów pokroić na małe kawałki. Oba serki utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Odciśniętą żelatynę rozpuścić, wymieszać z 2 łyżkami kremu i dodać do pozostałego kremu, schłodzić. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i razem z pokrojonymi biszkoptami dodać do tężejącej masy serowej. Na truskawki w tortownicy wyłożyć krem, wyrównać i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Zdjąć obręcz tortownicy. Na pół przełamać 14 biszkoptów i ułożyć równo wokół brzegów tortu, lekko docisnąć. Wierzch tortu posypać obficie kakao i udekorować pozostałymi, przekrojonymi truskawkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER