Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Krupnik

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kasza jęczmienna 4 łyżek stołowych
włoszczyzna 1 sztuk
ziemniaki 3 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
przyprawa do zupy według uznania
ziele angielskie 2 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Wypłukaną kaszę zalać litrem zimnej wody (można dodać kostkę bulionu warzywnego), dodać łyżkę masła i ugotować do miękkości.
Oczyszczoną, pokrojona włoszczyznę włożyć do drugiego garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wlać 3 szklanki zimnej wody. Posolić do smaku, dodać listek laurowy oraz ziarenka ziela i ugotować. Połączyć z kaszą, dodać śmietanę wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wymieszać i ponownie zagotować. Mieszając doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przyprawa. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER