Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Biszkopt w polewie rabarbarowej

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
budyń waniliowy 2 sztuk
cukier 230 gramów
śmietana kremowa 500 gramów
mleko 1 litrów
masło 250 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
rabarbar 1,5 kilogramów
nektar z wiśni 600 mililitrów
listki żelatyny 8 sztuk
biszkopty 400 gramów

Wykonanie:

W 120 ml mleka rozrobić 1 budyń z 80g cukru. Resztę mleka zagotować, dodać rozrobiony budyń i ugotować na wolnym ogniu. Przykryć budyń folia i pozostawić do wystygnięcia.
Oczyszczony rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Wymieszać 1 budyń ze 100 ml nektaru wiśniowego. Resztę nektaru, rabarbar oraz 150g cukru zagotować, przykryć i gotować 2 minuty. Dodać rozrobio0ny budyń i ugotować na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia.
Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach wody. Biszkopty pokruszyć na kawałeczki. Masło roztopić i wymieszać z biszkoptami. Masę biszkoptową wyłożyć do natłuszczonej formy. Odciśniętą żelatynę rozpuścić i połączyć z niewielka ilością przygotowanego budyniu i wymieszać z pozostałym budyniem. Wstawić do lodówki na 10 minut. Ubić śmietanę na sztywno z cukrem waniliowym i połączyć z tężejącym kremem budyniowym. Na spód biszkoptowy wyłożyć krem i wyrównać. Na to wyłożyć stężały kompot rabarbarowy. Wstawić ciasto na 60 minut do lodówki. Pr5zed podaniem każdy kawałek pokrojonego ciasta można ozdobić kleksem bitej śmietany i listkami mięty lub melisy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER